Wielkie otwarcie Restauracji Tarasowej na wiosnę, ale już teraz ujawniamy, kto odpowiada za nasz nowy kulinarny koncept!
To Katarzyna Daniłowicz, wrocławianka i zwyciężczyni 4. edycji Top Chef Polska. Kasia od kilku miesięcy wraz z załogą Hali Stulecia pracuje nad nową odsłoną naszej gastronomii.
Executive chef
Katarzyna Daniłowicz
Wrocławianka, Executive chef Hali Stulecia i autorka kulinarnej koncepcji Restauracji Tarasowej, która powstaje w kompleksie Hali Stulecia. Zwyciężczyni 4. edycji Top Chef, Kobieta Szef 2017 roku przewodnika Gault&Millau, laureatka licznych konkursów kulinarnych (m.in. Kulinarny Puchar Polski, Trendy Chef, Primerba Cup, Młody Kreator Sztuki Kulinarnej). Architektka i kucharka z wykształcenia i zamiłowiania, ukończyła Wydział Architektury i Urbanistyki Politechniki Wrocławskiej oraz Zespół Szkół Gastronomicznych przy ul. Kamiennej we Wrocławiu. Obecnie wraz z załogą Hali Stulecia pracuje nad nową odsłoną gastronomii kompleksu.
O Restauracji Tarasowej
„Wreszcie będzie tak, jak zaplanowałem” – mógłby powiedzieć Max Berg na wieść o nowej restauracji, która powstaje właśnie we Wrocławskim Centrum Kongresowym. Pierwszy raz w historii restaurację poprowadzi sama Hala Stulecia.
W menu będziemy szukać inspiracji w tradycyjnych potrawach naszego regionu, które ukształtowały się na przestrzeni ostatnich 100 lat. Sięgniemy po potrawy wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa dolnośląskiego. W karcie znajdą się ryby słodkowodne: pstrąg, sum, miętus i jesiotr. Nie zabraknie potraw wegetariańskich i wegańskich. W okresie przedświątecznym pojawi się tradycyjna w naszym regionie gęsina. Stałym punktem w menu będzie sznycel wieprzowy ze zmieniającymi się sezonowo składnikami. Desery będą oparte o lokalne owoce jak np. jabłka ze starych odmian czy mirabelki. Menu będzie krótkie i sezonowe, zmieniane niemal całkowicie co trzy miesiące.
Projekt wnętrza Restauracji Tarasowej opracowała wrocławska grupa projektowa CUDO.
Polecamy też odcinek podcastu Kulinarny Wrocław Radia RAM z naszą Executive Chef Katarzyną Daniłowicz i rzeczniczką prasową Anną Worsztynowicz, które opowiedziały o zmianach w gastronomii Hali Stulecia, w tym powstającej właśnie Restauracji Tarasowej i właśnie walentynkach pod kopułą, czyli pierwszej okazji do posmakowania naszej kulinarnej rewolucji.