Lody pod Kładką

sobota – niedziela

10:00 – 18:00

Lody pod Kładką to nowe miejsce na mapie kompleksu Hali Stulecia. Oferujemy w nim aromatyczną kawę ETNO cafe oraz lody naturalne i włoskie naszej produkcji. Dodatkowo w weekendy poszerzamy ofertę o kanapki.

Lody włoskie

Pierwsze historyczne wzmianki o deserach tworzonych na bazie mleka, owoców i śniegu sięgają Chin i okresu sprzed 5000 lat. Prawdziwa rewolucja lodowa nastąpiła jednak dopiero w XX wieku, a lodowe szaleństwo opanowało Polskę na dobre w latach 60-tych. Wszystko zawdzięczamy włoskiej technologii, która pozwoliła na masową produkcję tego smakołyku. Mimo że w większości krajów są one znane pod nazwą soft serve, w naszym regionie utarła się nazwa lody włoskie i tworzymy je zgodnie z dawną tradycją do dziś!

Lody włoskie, które produkujemy w Cukierni Hali Stulecia, powstają w procesie rzemieślniczym. Nie korzystamy z gotowych mieszanek – tworzymy je sami, bazując na mleku, śmietanie i owocach. Nie używamy konserwantów, barwników ani aromatów; jedynym zabiegiem utrwalającym nasz produkt jest pasteryzacja. Świeża masa najpierw dojrzewa (minimum 12 godzin), a następnie przekładamy ją do maszyny lodowej i frezujemy na bieżąco. Lody te mają dużo większe napowietrzenie niż tradycyjne lody, dzięki czemu uzyskujemy delikatną i gładką konsystencję.

Lody są dostępne każdego dnia w dwóch wersjach smakowych: śmietankowej i truskawkowej. Dla niezdecydowanych jest również możliwość skorzystania z opcji mieszanej. I tak przywołujemy najlepsze wspomnienia z dzieciństwa!

Lody tradycyjne

Podobnie jak w przypadku lodów włoskich, w naszej pracowni przygotowujemy naturalną mieszankę stanowiącą bazę deseru. Dalszy smak lodów kształtuje się zarówno pod wpływem kreatywności naszych cukierników, jak i dostępności sezonowych owoców. W lodach czekoladowych znajdziecie belgijską czekoladę Callebaut, natomiast sorbety i owocowe śmietanki uzyskujemy dzięki świeżym, polskim zbiorom lub pulpom owocowym. Każdego dnia staramy się zaskakiwać smakiem – od tradycyjnych, takich, jak śmietanka, mleczna czekolada, truskawka czy wiśnia, po nieoczywiste połączenia – cytryna z bazylią, rokitnik, mango-marakuja, szarlotka z kruszonką. Letnim bestsellerem jest jagoda, której każdy powinien spróbować! Zapraszamy!