Walentynki pod kopułą Hali Stulecia

O kolacji

Wielkie otwarcie Restauracji Tarasowej na wiosnę, ale już teraz ujawiamy, kto odpowiada za nasz nowy kulinarny koncept!

To Katarzyna Daniłowicz, wrocławianka i zwyciężczyni 4. edycji Top Chef Polska. Kasia od kilku miesięcy wraz z załogą Hali Stulecia pracuje nad nową odsłoną naszej gastronomii. Zajawką tej kulinarnej rewolucji w kompleksie Hali Stulecia będzie walentynkowy fine dining pod kopułą!

Pięciodaniowa kolacja degustacyjna odbędzie się w sobotę 12 lutego. Walentynkowe fine dining to nasza nieco bardziej popisowa i odświętna propozycja, przygotowana z myślą o tym jednym z najprzyjemniejszych dni w roku.

Co zaserwuje pod kopułą Katarzyna Daniłowicz?

Do wyboru są dwie opcje menu – tradycyjna i wegetariańska, w obu znajdą się oczywiście afrodyzjaki.

W tradycyjnej w rolach głównych: pâté z gęsi z burakiem, różą i aronią, dorsz z wędzonym kawiorem i veloute, sarna z topinamburem, piklowanymi grzybami i jałowcem, a w wegetariańskiej: kozi ser z palonym masłem, porzeczką i żubrówką, bakłażan, pomidory i lubczyk, kluseczki ziemniaczane z truflą i dzikim brokułem oraz kaszanka wege z topinamburem, piklowanymi grzybami i palonymi cebulkami. Jednym z elementów wspólnych tych dwóch wersji menu będzie deser – czekolada z wiśniami i kawą.

Będzie możliwość zakupu alkoholu dobranego do kolacji.

Osoba do kontaktu: Michał Jagoda | 785 999 025 | restauracja@halastulecia.pl

Executive chef

Katarzyna Daniłowicz

Wrocławianka, Executive chef Hali Stulecia i autorka kulinarnej koncepcji Restauracji Tarasowej, która powstaje w kompleksie Hali Stulecia. Zwyciężczyni 4. edycji Top Chef, Kobieta Szef 2017 roku przewodnika Gault&Millau, laureatka licznych konkursów kulinarnych (m.in. Kulinarny Puchar Polski, Trendy Chef, Primerba Cup, Młody Kreator Sztuki Kulinarnej). Architektka i kucharka z wykształcenia i zamiłowiania, ukończyła Wydział Architektury i Urbanistyki Politechniki Wrocławskiej oraz Zespół Szkół Gastronomicznych przy ul. Kamiennej we Wrocławiu. Obecnie wraz z załogą Hali Stulecia pracuje nad nową odsłoną gastronomii kompleksu.

O Restauracji Tarasowej

„Wreszcie będzie tak, jak zaplanowałem” – mógłby powiedzieć Max Berg na wieść o nowej restauracji, która powstaje właśnie we Wrocławskim Centrum Kongresowym. Pierwszy raz w historii restaurację poprowadzi sama Hala Stulecia. 

W menu będziemy szukać inspiracji w tradycyjnych potrawach naszego regionu, które ukształtowały się na przestrzeni ostatnich 100 lat. Sięgniemy po potrawy wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa dolnośląskiego. W karcie znajdą się ryby słodkowodne: pstrąg, sum, miętus i jesiotr. Nie zabraknie potraw wegetariańskich i wegańskich. W okresie przedświątecznym pojawi się tradycyjna w naszym regionie gęsina. Stałym punktem w menu będzie sznycel wieprzowy ze zmieniającymi się sezonowo składnikami. Desery będą oparte o lokalne owoce jak np. jabłka ze starych odmian czy mirabelki. Menu będzie krótkie i sezonowe, zmieniane niemal całkowicie co trzy miesiące.

Projekt wnętrza Restauracji Tarasowej opracowała wrocławska grupa projektowa CUDO.

Co to jest fine dining?

Fine dining jest dla wszystkich, którzy kochają dobre jedzenie i cały czas szukają nowych, ciekawych smaków i połączeń. Niepotrzebna jest wiedza i obycie, wystarczy otwartość na nowe doświadczenia kulinarne!

Choć fine dining z roku na roku cieszy się coraz większą popularnością, to nadal dla niektórych wizyta w eleganckiej restauracji to nieco onieśmielające wyzwanie. Jeśli to Wasz pierwszy fine dining – niczego się nie krępujcie. Pytajcie nas o wszystko i czujcie się jak u siebie.

Rezerwacja stolika

Osoba do kontaktu: Michał Jagoda | 785 999 025 | restauracja@halastulecia.pl