Kahlua – jeden z najpopularniejszych likierów doczekał się swojego święta i obchodzony jest na całym świecie 27 lutego. Z tej okazji w Restauracji Tarasowej zaplanowaliśmy weekend, podczas którego królować będą koktajle z Kahluą w roli głównej.
Zapraszamy 25 i 26 lutego w godzinach 13:00 – 22:00. Oto, co dla Państwa szykujemy:
Espresso Martini
Wódka Wyborowa infuzowana wanilią | Likier Kahlua | espresso
29 PLN
Sweet Ireland
Whisky Jameson infuzowana cynamonem | Likier Kahlua | śmietanka
29 PLN
Historia likieru Kahlua sięga lat 30. XX wieku. Stworzony przez czwórkę przyjaciół likier zaczęto sprzedawać w 1936 roku w Meksyku. Według legendy nazwa pochodzi od słowa kahwa, czyli z arabskiego kawy, oraz luwa, co w języku starożytnego Veracruz oznacza duszę lub życie. Likier ten jest wykonany z mieszanki kawy arabiki, rumu, wanilii i aromatycznych przypraw, a proces jego produkcji imponuje długością – od dojrzewania kawy, zbiorów, destylacji trzciny cukrowej w celu uzyskania rumu, po wypalenie ziaren kawy, mieszanie składników, do butelkowania trunku, mija 7 lat. Dla tak wyjątkowego smaku warto jednak czekać długo!