Gęsina na Świętego Marcina | Restauracja Tarasowa

11.11.2023 - 12.11.2023
Wrocławskie Centrum Kongresowe Zobacz szczegóły >
Rozpoczęcie:
11.11.2023

Zakończenie:
12.11.2023
Miejsce:
Wrocławskie Centrum Kongresowe
Bilety:
sugerowana rezerwacja stolika
Organizator:
Restauracja Tarasowa
Kup bilet na:
zarezerwuj stolik >

W najbliższy weekend przyłączamy się do obchodów Świętego Marcina i sięgamy po gęsinę. Soczyste i delikatne mięso gęsi o wyjątkowych walorach smakowych, nie tylko wspaniale komponuje się z tradycyjnymi dodatkami, ale też stanowi wspaniałą bazę do interpretacji kulinarnych. Dlatego też w naszym specjalnym menu zajdziecie Państwo takie propozycje jak gęsie pipki z brioche, konfiturą z wiśni i pieczarką portobello, czy też udko z gęsi z jabłkiem, karmelem i sosem demi glacè z korzeniami. A zwieńczeniem kolacji może być pyszny deser na bazie białego maku i bakalii.  

Skąd się wzięła tradycja obchodów Świętego Marcina? 

Święty Marcin, obchodzony 11 listopada, jest świętem upamiętniającym życie św. Marcina, biskupa Tours. Legenda o świętym Marcinie mówi, że był on pustelnikiem, który w swojej skromności nie chciał być mianowany na biskupa. Ukrył się więc przed wysłannikami papieskimi, jednak jego kryjówkę zdradziły gęsi głośnym gęganiem.  Przyjął więc sakrę biskupią, a jego atrybutem stała się gęś, zwana gąską świętomarcińską.  

W Polsce powstała tradycja obchodów na część świętego, w ramach których zajadano się gęsiną do syta, mając na względzie nadchodzący post (który zaczynał się właśnie 11 listopada). Przygotowywano także świętomarcińskie rogale z ciasta i masy makowej.  

Gęsina jest mięsem, które niemal rozpływa się w ustach i przynosi niezapomniane doznania kulinarne. Ponadto ma wiele wartości odżywczych. Dlatego też obchody Świętego Marcina to idealna okazja, by doświadczyć kawałka polskiej historii i kultury, a jednocześnie rozkoszować się wyrafinowanym smakiem. 

MENU 11 – 12 XI 2023

Zestaw przekąsek z gęsi  

Krokieciki z gęsiną | rokitnik 

Gofry ziemniaczane | półgęsek | wędzona śmietana 

Gęsi pasztet | galaretka z nalewki z aronii | kruchy spód 

48 zł

Danie drugie 

Gęsie pipki | brioche | konfitura z wiśni | pieczarka portobello | sos musztardowy  

58 zł 

Luzowane udko z gęsi | jabłko | karmel | kluski ziemniaczane | sos demi glacè z korzeniami

83 zł 

Deser 

Biały mak | bakalie | cytryna  

29 zł 

Serdecznie zapraszamy do rezerwacji stolików. 

restauracja@halastulecia.pl 

+48 71  347 50 30  

Link do rezerwacji: Rezerwacja