Weekend z Piwem Marcowym Odra w Restauracji Tarasowej

18.03.2023 / 13:00 - 22:00 - 19.03.2023 / 13:00 - 21:00
Wrocławskie Centrum Kongresowe Zobacz szczegóły >
Rozpoczęcie:
18.03.2023 | 13:00 - 22:00

Zakończenie:
19.03.2023 | 13:00 - 21:00
Miejsce:
Wrocławskie Centrum Kongresowe
Bilety:
mile widziane rezerwacje
Organizator:
Hala Stulecia

Historia

Historia piwa marcowego sięga XVI w. i czasów, w których na mocy bawarskiego prawa browarniczego, warzenie piwa było zakazane w okresie letnim – od maja aż do końca września. Zapotrzebowanie w gorących miesiącach było jednak spore, zatem w obawie o deficyt browarnicy stworzyli trunek, który mógłby zabezpieczyć ich zapasy.

Browarnicy rozpoczynali warzenie piwa w marcu, wraz z nadejściem wiosny. Do produkcji używano słodu jęczmiennego z poprzedniego roku, a sam trunek charakteryzował się zwiększoną zawartością i mocą chmielu. Leżakował przez całą wiosnę i lato w skalnych piwnicach, w niskiej temperaturze. W ten oto sposób osiągnięto jedno z najtwardszych z dostępnych wówczas piw i mogło być rozlewane dopiero, gdy skończą się zapasy. 

Zdarzały się jednak sytuacje, gdy produkcja piwa marcowego okazała się zbyt spora i browar pozostawał aż do Dnia Św. Michała, czyli początku nowego sezonu warzelnego. Aby jak najszybciej opróżnić magazyn organizowano zatem z końcem września huczne imprezy, które następnie przerodziły się w popularny festiwal Oktoberfest. Piwo Marcowe stało się flagowym trunkiem, a tradycja jego warzenia pozostała z nami do dziś! 

Smak

Piwo Marcowe kojarzone jest z delikatnym, słodowym posmakiem. Jego barwa jest mocno bursztynowa a piana jasna i gęsta. Produkcja polska również bazuje na słodzie monachijskim, dzięki któremu dominującą nutą jest chleb razowy czy też wyczuwalna skórka od chleba. W pierwszym odczuciu piwo będzie wydawać się słodkie, jednak jego finisz jest zdecydowanie wytrawny.