Śledzik w Restauracji Tarasowej

21.02.2023 / 18:00
Wrocławskie Centrum Kongresowe Zobacz szczegóły >
Rozpoczęcie:
21.02.2023 | 18:00
Miejsce:
Wrocławskie Centrum Kongresowe
Bilety:
mile widziane rezerwacje
Organizator:
Restauracja Tarasowa

Karnawał dobiega końca, a tym samym zbliżają się ostatki lub inaczej – Śledzik. I właśnie z tej okazji zapraszamy Państwa do Restauracji Tarasowej 21.02 na specjalne wydarzenie, gdzie zgodnie z tradycją serwować będziemy autorskie trunki wraz z przekąskami. Poniżej prezentujemy zestawy dostępne tego wieczoru. 

Zapraszamy od godz. 18:00.

Rezerwacja: 71 347 50 30 lub restauracja@halastulecia.pl

_________________________________________________

Ostatni dzień karnawału przed Wielkim Postem nazywano „Śledzikiem”. W ten dzień suto zastawiano stoły, nie żałowano alkoholu, a do przegryzania podawano tłuste mięsa, ryby i słodkości. W różnych rejonach Polski królowały inne dania. 

Na Kaszubach jadano śledzie w różnych postaciach: solone, na kwaśno czy smażone. U nas wystąpią w wersji solonej z kwaśną domową śmietaną, tartym żółtkiem i jabłkiem. Do tego dania zaserwujemy Państwu trunek, który składa się z wódki oraz piany jabłkowej. W swoim mocnym a zarazem orzeźwiającym smaku wpasuje się idealnie do serwowanej przekąski nawiązującej do historii. Nie od dziś wiadomo, że w polskiej tradycji połączenie wódki oraz śledzia jest znane od niepamiętnych czasów.

Na Śląsku jedną z tradycyjnych potraw były ‘Szołdry”- bułki drożdżowe nadziewane mięsem. Do tego dania zaproponujemy Państwu trunek w smaku mocny i wytrawny, z lekką cytrusową nutą. Jego smak doskonale dopasuje się do tłustości mięsa oraz maślanego smaku bułki drożdżowej.

Jadano także faworki i pączki. W naszych zestawieniu faworki będą wytrawne z grzybami i siekaną wołowiną w formie tatara. Tutaj zaserwujemy Państwu trunek nawiązujący do naszej tradycji łączenia wódki, tym razem z tatarem. Wódkę zmieszamy z odrobiną wermutu i dopełnimy tonikiem.

Pączków zaś nie nadziejemy konfiturą z róży, a podamy z syropem różanym z dodatkiem wiśni. Popiją je Państwo trunkiem, który swoją słodyczą, a zarazem orzeźwiającym malinowo-lawendowym smakiem, idealnie połączy się z naszym pączkiem.

Złamaniem tradycyjnej pieczeni rzymskiej będzie panierowana kaszanka z kurzym jajkiem na miękko i konfiturą z czerwonej cebuli. Tutaj podamy koktajl w smaku zarówno owocowy, jak i lekko słodki, aby idealnie dopasować się do smaku słodko-słonej przekąski podanej z konfiturą z czerwonej cebuli, która również posiada lekką słodycz.