Zapraszamy Państwa na wyjątkowy wieczór, podczas którego będziemy świętować dwie okazje – 110 rocznicę powstania Hali Stulecia oraz pierwsze urodziny Restauracji Tarasowej. Będzie to sentymentalna podróż w czasie, na której posmakują Państwo dań inspirowanych kartami menu z pierwszych dni otwarcia Restauracji Głównej, sprzed ponad stu laty.
Z sześciu historycznych menu, jakimi dysponujemy, wybraliśmy najciekawsze pozycje i połączyliśmy je w jedną spójną kompozycję menu. Do nowoczesnej interpretacji dań zaprosiliśmy jednych z najlepszych Chefów Kuchni w Polsce:
Marcin Popielarz | Restauracja Biały Królik, Gdańsk
Marcin Przybysz | Restauracja Epoka, Warszawa
Dawid Szkudlarek | Zwycięzca programu Top Chef
Artur Skotarczyk | Restauracja Muga, Poznań
Katarzyna Daniłowicz oraz Michał Wester | Hala Stulecia – Restauracja Tarasowa, Wrocław
Wieczór ten poprowadzi Grzegorz Łapanowski – utalentowany polski kucharz, dziennikarz kulinarny oraz osobowość telewizyjna. Nie zabraknie również lokalnych akcentów, wyjątkowych gości oraz niespodzianek. Zapraszamy!
Restauracja Tarasowa – historia miejsca
Restauracja Tarasowa (zwana też „Główną”) to jedna z pięciu restauracji działających w kompleksie Hali Stulecia od pierwszych dni otwarcia Wystawy Stulecia w maju 1913 r.
Zaprojektowana przez Maksa Berga, była reklamowana jako jedno z największych tego typu założeń w Niemczech, a dodatkowo posiadała ogromny ogródek na tarasie. Dzieliła się na Piwiarnię i Winiarnię, a cały kompleks mógł pomieścić jednocześnie aż 5 tysięcy gości.
Dzięki licznym tekstom źródłowym, zachowanym kartom menu oraz opracowaniom historyków, nieustannie udaje nam się odkrywać smaki dawnego Wrocławia i przedstawiać je Państwu w nowoczesnej formie.
Restauracja Tarasowa – nowe oblicze
Planując nowe otwarcie tego miejsca, chcieliśmy przede wszystkim odnieść się do tradycji – kontekst miejsca w wypadku tak unikatowej lokalizacji był dla osób zaangażowanych tworzenie restauracji najważniejszą wytyczną. Zależało nam również na tym, by do współpracy zaangażować jak najwięcej lokalnych firm, przedsiębiorstw i rzemieślników.
Przestrzeń została zaprojektowana przez wrocławską pracownię Cudo Studio. Efektem ich pracy jest proste, nowoczesne, pełne zieleni wnętrze, które doskonale wpisuje się w przestrzeń Hali Stulecia – perły wrocławskiego modernizmu.
Spójność wnętrza idzie w parze z wizją kuchni. Restauracja serwuje dania oparte na lokalnych produktach. Czerpiemy inspirację z dań kuchni Wrocławia z okresu od otwarcia Wystawy Stulecia w 1913 r. Dania są serwowane w nowoczesnym wydaniu, jednak zawsze składnikami lub formą nawiązują do tych tradycyjnych potraw. Za kuchnię w Restauracji Tarasowej odpowiedzialna jest Katarzyna Daniłowicz – Executive Chef oraz Szef kuchni Michał Wester.
W ofercie alkoholi oraz karcie win na pierwszy plan również wysuwa się lokalność. Przygotowaliśmy selekcję najciekawszych pozycji z winnic dolnośląskich, wrocławski gin oraz piwa z lokalnych browarów, polskie nalewki i mocne alkohole.